Karabük İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Ne Alınır?

Karabük ili ve ilçelerinde turistlerin ilgisini çekebilecek, yöreye özgü hatıra olarak alabileceği hediyelik eşyaların üretimi, daha çok Safranbolu İlçesinde yapılmaktadır. Bunların başlıcaları, Safranbolu Maket Evleri, Yemeni, Örme El İşleri, Eflani Bezi v.b. Bunların dışında turistler, ünü yurtdışına kadar yayılmış bulunan Safranbolu lokumları ve şekerlemelerinden, safrandan, kurutulmuş meyve ve çeşitli şifalı bitkilerden sıklıkla kendileri ve sevdikleri için satın almaktadırlar.

Safranbolu Lokumu: Hindistan Cevizli Fındıklı, güllü, damla sakızlı, safranlı, çifte kavrulmuş Antep fıstıklı gibi çeşitleri bulunmaktadır. Yapılışı hemen hemen aynıdır. Hindistan Cevizli Fındıklı Lokumun yapılışı kısaca şu şekildedir. Toz şeker, nişasta, limon tuzu, su bakır kazanda kuvvetli ateşte 3-3-,5 saat (ateşin yanışına göre) kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar kaynatılır. Kaynama işlemi bittikten sonra karışım dikdörtgen bir kalıba 3 cm. kalınlığında dökülür ve soğumaya bırakılır. Soğuyan lokum Hindistan cevizi bulunan tezgahın üzerine dökülür. İçine fındıklar di
zilir ve genellikle 2x2 ebadında kesilerek satışa sunulur.